Citronový dortík s nádechem jara je to pravé, co právě teď nutně potřebujete. Ač se tahle kombinace možná zdá zvláštní, tak chuť je faaaaaakt výborná.
Co budeme potřebovat:
Na korpus:
- 250 g másla,
- 200 g cukru moučka,
- 5 vajec,
- 250 g hladké mouky,
- 1 lžička kypřicího prášku,
- kůra z jednoho citronu.
Na krém:
- 150 gramů arašídového másla Hepynats,
- 150 gramů másla,
- 200 gramů cukr moučka,
- 250 ml smetany ke šlehání,
- Citronovou marmeládu.
Postup:
Jako první si upečeme korpus. Troubu si předehřejte na 160 °C, pokud máte horkovzdušnou tak 140 °C, připravte si 20 cm kruhovou formu a dno vyložte pečicím papírem. Smíchejte mouku, špetku soli a kypřicí prášek a společně prosejte. Zvlášť prosejte cukr. Změklé máslo ušlehejte s cukrem do pěny. Po jednom přidejte vajíčka a vždy počkejte, až se zcela zašlehají. Pokud se směs začne trochu srážet, přidejte lžíci mouky. Přidejte na jemno nastrouhanou citronovou kůru. Do směsi vmíchejte prosátou mouku, důkladně promíchejte stěrkou a přesuňte do připravené formy. Pečte asi hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Než vychladne korpus, vyšleháme v míse šlehačem povolená obě másla do hladké konzistence, po té postupně přidáváme cukr moučka a na závěr přilijeme kelímek smetany. Konzistence výsledného krému by měla být hladká.
Vychladlý korpus rozdělíme na 3 části ( kdo si netroufá, může na 2) a vrstvíme korpus, citronová marmeláda, krém. Nebojte se krému dávat silnější vrstvu. Krém také rozetřete po celém dortu a ozdobte plátky citronu.
Dobrou chuť :)