Dlouholetý recept naší babičky na kynuté lívance. Pojďte si je připravit a vychutnat s námi.
Co budeme potřebovat:
- 200 g hladké nebo špaldové mouky,
- 1 vejce,
- 20 g droždí,
- špetka soli,
- 20 g třtinového cukru,
- 350 ml rostlinného mléka,
- špetka skořice,
- máslo,
- na ozdobu: Hepynats máslíčko, tvaroh, ovoce, javorový sirup (vše co máte rádi).
Postup:
Připravíme si hrneček do kterého dáme droždí, lžičku cukru a třeme společně tak dlouho, dokud se droždí a cukr nerozpustí. Vedle v kastrolku si ohřejeme rostlinné mléko. Do misky přelijeme směs s droždím, přidáme 5 lžic teplého mléka, 2 lžičky mouky, všechno společně promícháme a přikryjeme utěrkou. Necháme 10 minut kynout na teplém místě. Do další mísy si nasypeme zbylou mouku, přidáme špetku soli, skořici, zbylý cukr, vejce, mléko a kvásek. Vymícháme hladké těsto a mísu zakryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 25 minut. Na lívancové nebo na kterékoliv nepřilnavé pánvi rozpustíme trošku másla a postupně usmažíme všechny lívance. Hotové lívance si poskládáme na talíř a ozdobíme vším, co máme rádi.
Dobrou chuť :)